+32 (0)52 57 88 44

5G voor de maakindustrie: dit zijn de mogelijkheden

‘Industrie4.0’, een trend waarin computers, machines en automatisering op een geheel nieuwe manier samenkomen. De opkomst van het veelbesproken 5G valt ook te plaatsen onder die noemer. Het staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Met 5G is het onder andere mogelijk om meer data te versturen.

Maar wat betekent 5G voor de maakindustrie? Wat kunnen maakbedrijven doen om zich hierop voor te bereiden? En wat brengt het nieuwe netwerk naar de ERP-systemen?

In dit artikel zoomen we in op al deze vragen.

Het samenkomen van computers, machines en automatisering staat gelijk aan digitalisering. Digitalisering is ook van belang binnen de maakindustrie: het toepassen van de nieuwe digitale technologieën binnen bedrijfsprocessen om een businessmodel te veranderen en te zorgen voor nieuwe inkomsten en waarde producerende kansen. De komende jaren staat de maakindustrie een enorme digitalisseringsslag te wachten. Bij maakbedrijven neemt het digitaliseren van processen dan ook steeds een grotere vlucht. De trend industrie 4.0 komt met de komst van het snellere, stabielere 5G mobiel internet een enorme stap dichterbij. Het is razendsnel en betrouwbaar. Het Internet of Things, krijgt er met 5G industriële mogelijkheden bij.

5G-voor-de-maakindustrie-1024x368

De mogelijkheden met 5G binnen de maakindustrie

Maakbedrijven zijn steeds meer op zoek naar de directe interactie met de leverancier, afnemer of eindconsument. Daarom wordt er steeds meer geïnvesteerd in verschillende toepassingen van de nieuwe technologie. Predictive Maintenance is hier een mooi voorbeeld van. Alle data die hierbij ontstaat kan in de cloud gezet worden voor optimaal datamanagement. Voor deze omstandigheden is de overgang naar 5G ontzettend belangrijk. Daarnaast proberen maakbedrijven hun producten steeds meer ‘connected’ te maken. De uitwisseling van data tussen product en producent maakt het mogelijk om voorspellend onderhoud toe te passen. Dit biedt kansen voor servitization: het proces waarbij dienstverlening een steeds grotere rol krijgt in het businessmodel van maakbedrijven. Hierin verandert service van een kostenpost in een kans de klant van dienst te zijn en omzet te genereren.

Daarnaast is het in de huidige maatschappij en markt van groot belang om razendsnel te kunnen schakelen om concurrerend en levensvatbaar te blijven. Flexibele ERP-software is daarbij een pré. De mogelijkheid om productielijnen en fabrieksonderdelen snel en opnieuw te configureren door middel van draadloos communicerende schakelaars en lijnen, zorgt ervoor dat 5G wel eens dé bepalende factor kan worden in Industrie 4.0.

5g-internet-voor-de-maakindustrie-1024x368

De rol van 5G binnen ERP-software

Het uitrollen van het 5G-netwerk is een mooie ontwikkeling voor de maakindustrie. De digitale fabriek is in opkomst en daarmee ook het toenemende belang van ERP als hart van alle bedrijfsprocessen. Met het nieuwe netwerk kunnen processen verder en sneller geoptimaliseerd worden, waardoor maakbedrijven nog efficiënter kunnen werken. De maakindustrie zou dan van ‘massaproductie’ steeds meer over kunnen gaan naar maatwerk. Normaal gesproken zou dit een tijdsintensievere manier van werken zijn. Goede uitwisseling van realtime procesdata tussen ERP, product configuratie en andere systemen, waarbij die data gedragen wordt door het snelle 5G netwerk, maakt het echter mogelijk maatwerk snel en efficiënt te kunnen leveren.

Daarbij is het mogelijk productieprocessen verder te optimaliseren en kunnen problemen en storingen in een vroegtijdig stadium gedetecteerd en voorkomen worden.

Nu investeren = straks sneller opschalen

De volledige uitrol van 5G laat nog even op zich wachten, maar maakbedrijven doen er goed aan om nu al met pilots te starten voor de verschillende toepassingen. Er is namelijk enige tijd nodig om te testen hoe de technologie het optimale resultaat kan bieden. Daarnaast is het veranderproces voor de medewerkers ook niet zomaar doorlopen. Veel technologie van de vierde industriële revolutie werkt al met 4G, maar kan dus met 5G veel sneller, accurater en grootschaliger worden ingezet. Het is juist nu de tijd om te experimenteren, om straks sneller te kunnen opschalen. 

De digitale snelweg voor uw aankoop- en verkoopproces

Sneller, simpeler en foutloos samenwerken met uw klanten en leveranciers? Ontdek Trivest Connect: hét platform voor digitalisering van uw aankoop- én verkoopproces.

Waarmee kunnen wij u helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pin It on Pinterest

Share This