Proteus ERP en imos stuwen keuken- en interieurbouw naar nieuw niveau

Een verhaal van gestaag groeien. Dat is wat Casa Vero neerzet sinds ’95. Eerst nog als eenmanszaak maar een jaar later al als vennootschap met een medewerker in dienst. Casa Vero wist zich meteen op de kaart te zetten. Vanuit zijn achtergrond van productontwikkeling en interesse in meubels, wist zaakvoerder Rob Verboven immers hoe hij de wensen van zijn klanten kon vertalen in de keuken en het interieur van hun dromen. Proteus ERP en het CAD/CAM-pakket IMOS zorgen er ook voor dat die dromen binnen de kortste keren gerealiseerd kunnen worden.

“Van dag 1 hebben we er bewust voor gekozen om alles zelf te maken en te plaatsen”, opent Rob Verboven. “Het hout moesten we eerst nog op maat laten zagen, maar van zodra de ruimte, fysiek en financieel er was, hebben we geïnvesteerd in een eigen machinepark. Kwaliteit en klantentevredenheid staat bij ons voorop. Het moet heel goed zijn. Punt. Enkel door eigen machines en eigen personeel beschik je over voldoende flexibiliteit om dat waar te maken en snel te schakelen wanneer nodig. De kortere doorlooptijden die we ermee realiseren zijn een bijkomende troef om uit te spelen.” In ‘97 al verhuisde Casa Vero naar de huidige locatie in de Acaciastraat in Geel, waar het alle ruimte vond om verder te groeien op een stuk van 2.800 m². Een formule die werkt: vandaag telt Casa Vero zestien medewerkers.

Proteus verstaat keuken- en interieurbouwers

Sedert 2000 is Casa Vero de weg ingeslagen van CNC-technologie. Verboven: “Automatiseren is sowieso de richting die keuken- en interieurbouw uitgaat. Daarom dat we nog voor de digitaliseringsgolf goed en wel onderweg was al geïnvesteerd hadden in een ERP-pakket. Voor ons een cruciale investering om het overzicht te bewaren en te weten hoe ver elk project al gevorderd is. Een woord is immers een woord voor ons. Maar ERP is ook cruciaal om inzicht te krijgen en de stap te zetten naar Industrie 4.0, waar iedereen nu de mond van vol heeft.” De keuze lag voor de hand. Verboven koos in 2012 voor Proteus wegens de grote affiniteit met houtbewerking. “Proteus verstaat waar wij mee bezig zijn als keuken- en interieurbouwer. Je merkt dat het pakket specifiek geschreven is voor onze branche. Heel wat parameters, artikels, optimalisaties zijn er standaard in aanwezig, waardoor we een kant-en-klare oplossing aangereikt kregen. Zeker wat de calculatie betreft maakte dit echt het verschil”, vindt Verboven. Sedert 2018 staat de Trivest Software Group in voor de software in België.

imos: logische stap naar volgende niveau

Om ook de stap naar digitaliseren op de werkvloer te zetten volgde drie jaar later de investering in het CAD/CAM-pakket IMOS. “Een ideale manier om onze machines aan te sturen omdat het via dezelfde verdeler kwam. Een logische stap ook, want je had meteen de link met ERP, zonder dat er vertaalslagen hoefden te gebeuren. Door het hele pakket aan een firma toe te vertrouwen kregen we een oplossing die meteen goed werkte. Een centrale database van waaruit alles wordt aangestuurd.” Verboven is overtuigd van de meerwaarde die deze investering gebracht heeft voor zijn bedrijf. “IMOS is een pakket waar heel veel mee kan. Als je jezelf er voldoende in verdiept, dan kan je weer een niveau hoger gaan spelen. Soms kan iets heel eenvoudigs wel sneller op de klassieke manier maar voor complexe zaken zijn er quasi geen beperkingen. Automatiseren en digitaliseren vormen een trein die je toch niet kan tegenhouden. Wij zijn vroeg aan boord gesprongen om het verschil te kunnen maken voor onze klanten.”

Digitaliseren om te groeien

De introductie van de software van de Trivest Software Group heeft dan ook heel wat teweeg gebracht. Proteus en IMOS dragen in belangrijke mate bij tot de korte doorlooptijden waar Casa Vero garant voor staat. Elke opdracht voor Casa Vero is immers maatwerk. “Digitaliseren is een noodzakelijke stap. En het neemt ook geen jobs af. Integendeel, door onze administratie en het aansturen van de productie te automatiseren maken we tijd vrij voor nieuwe orders. We kunnen dus weer meer groeien. Je moet altijd blijven zoeken naar waar de knelpunten zitten in je bedrijfsvoering, want daar zitten ook de mogelijkheden om te verbeteren. Dat is ook het fijne aan de samenwerking met Trivest Software Group. Hun medewerkers denken in oplossingen. We vertrouwen erop dat we goed begeleid worden, want groeien kan je niet alleen. Daarvoor heb je mensen en partners nodig”, besluit Verboven.

imos CAD CAM

Rob Verboven

 

Tekst: Valerie Couplez
Bron: Keukenbouw 01 | 2020