+32 (0)52 57 88 44

Voorkom geschillen: leg afspraken over meerwerk vast

Het is een herkenbaar probleem in de maakindustrie: u voert meerwerk uit voor uw opdrachtgever, maar dit wordt uiteindelijk niet betaald. Een degelijke registratie van (afspraken over) meerwerk is geen overbodige luxe. Het zorgt ervoor dat geschillen worden voorkomen.

Wanneer we spreken over meerwerk bedoelen we extra werkzaamheden die er tijdens de uitvoering van een opdracht bij komen. Werkzaamheden die in de oorspronkelijke opdracht niet zijn meegenomen, maar die het gevolg zijn van wijzigingen in de opdracht. Denk aan een uitbreiding, nieuwe eisen of een andere aanpassing. Dit type werk is dus een verrichting bovenop de werkzaamheden die oorspronkelijk zijn overeengekomen.

MISLOPEN OMZET

U voert de extra werkzaamheden van de opdrachtgever uit, maar u krijgt voor die extra gewerkte uren niet altijd de (loon)kosten betaald. In sommige gevallen wordt het meerwerk weggeschreven binnen het budget van het project. Het gevolg voor u? U houdt minder over en loopt omzet mis.

FINANCIËLE SCHADE VOORKOMEN

Het niet betalen van extra werk kan u flink wat financiële schade opleveren. Het is daarom essentieel om hier goede afspraken over te maken met de klant en deze afspraken vast te leggen. Vervolgens is het belangrijk om eventuele extra werkzaamheden te registreren. Denk bijvoorbeeld aan het monteren van een keukendeur of het plaatsen van een extra plafond, zodat u kunt aantonen wat er precies aan meerwerk is uitgevoerd.

AFSPRAKEN GEMAKKELIJK VASTLEGGEN

Op deze manier blijft het gehele project (inclusief alle geleverde arbeid en extra gemaakte kosten) inzichtelijk en kunnen deze openstaande posten eenvoudig worden meegenomen in de facturatie naar de klant. Een goed ingericht ERP-systeem zorgt voor die vastlegging. Doordat afspraken en wijzigingen binnen projecten gemakkelijk vastgelegd worden en snel terug te vinden zijn.

PROTEUS ERP

Binnen Proteus ERP is het simpel mogelijk om alle correspondentie over meerwerk, zaken die afwijken van de oorspronkelijke opdracht, vast te leggen. Deze registratie zorgt ervoor dat u sterk staat in uw afhandeling van het meerwerk. Daarbij wordt iedere financiële afwijking – of het nu gaat om materiaal en/of uren – ten opzichte van de opdracht direct inzichtelijk in Proteus. Dit inzicht wordt zowel cijfermatig als grafisch weergegeven. Het is direct duidelijk waar de afwijkingen zitten ten opzichte van de oorspronkelijke opdracht.

Proteus ERP

MEERWERK FACTUREN VERWERKEN

Verder zijn er binnen Proteus verschillende mogelijkheden om het meerwerk te registreren onder een project zodat die aansluiting vindt bij uw gewenste werkwijze. Natuurlijk is het verwerken van de meerwerkfactuur in de financiële administratie zo geregeld.

MEER WETEN?

Wil u meer weten over de mogelijkheden van de Proteus ERP voor uw maakbedrijf? In een gratis en vrijblijvende demonstratie tonen we u graag de verschillende mogelijkheden. Vergeet zeker niet onze brochure te downloaden!

Waarmee kunnen wij u helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pin It on Pinterest

Share This