“Ridder iQ schept orde in de chaos!”

Met een economie die op volle toeren draait, denken bedrijven vooral aan nieuwe machines. Maar niet alles kan zomaar vervangen worden. Wanneer slijtage zijn tol eist op een kritieke onderdeel dan is er vooral nood aan een snelle en adequate herstelling. Net hier blinkt De Beleyr-Engineering in uit. Met onder meer verspanen (draaien, frezen), lassen, vonkerosie, thermisch opspuiten (Plasma/ HVOF) en rond- en vlakslijpen heeft het alles in huis om uw onderdelen nog sterker dan voorheen te maken. Dit vraagt om een productieproces dat tot in de puntjes beheerst wordt. Daarvoor rekent zaakvoerder Matthieu Vuylsteke op de ERP software Ridder iQ.

ERP metaal

Er zijn weinig bedrijven in België die de finesses van het thermisch opspuiten zo in de vingers hebben als De Beleyr-Engineering uit Zele. Tijdens dit procédé worden druppeltjes gesmolten materiaal aan hoge snelheid verstoven op een substraat om daar vast te worden en een coating te vormen. Het bedrijf dat al ontstond in 1962 zet die expertise in om zijn klanten van onderdelen te voorzien die beter en sterker zijn. Samen met medevennoten Glenn De Beleyr (kleinzoon van de oprichter van het bedrijf) en Wim Matthys (van de gelijknamige groep uit Desselgem) maakt Matthieu Vuylsteke daar dagelijks zijn missie van. “Herstellingen zijn al meer dan vijftig jaar onze core-business”, opent Vuylsteke. “Door die ervaring kunnen we echt meedenken met onze klanten over hoe we hun onderdeel sterker kunnen maken om beter tegen slijtage bestand te zijn of nog beter, hoe we het stuk zodanig kunnen aanpassen dat slijtage niet meer voorkomt.” De Beleyr mag zich dan al een stevige reputatie hebben opgebouwd in het domein van de herstellingen, ook voor nieuwbouw vormt het Zeelse bedrijf een betrouwbare partner. “Onze moderne machines en vakbekwame operatoren kunnen ook aan de slag om nieuwe onderdelen perfect volgens plan of model af te werken. In het gewenste materiaal en met de gewenste coating om ze bedrijfszeker en slijtvaster te maken.”

“Ik verbaas me nog elke dag over de kracht van data”

Softwarepakket dat even flexibel is

Door de aard van het werk zijn flexibiliteit en kwaliteit de sleutelwoorden in de productie van De Beleyr. “Als er een herstelling nodig is, moeten we kort op de bal kunnen spelen, zodat de klant het stuk binnen de kortste keren meteen weer feilloos kan inbouwen. Dat vraagt om een nauwgezette organisatie die niet zonder digitalisatie kan. Daarom werd vijf jaar geleden al geïnvesteerd in een ERP-pakket. De R8 software bleek echter niet flexibel genoeg om onze productieflow perfect te kunnen ondersteunen. Bovendien hadden we zelf ook niet voldoende nagedacht over de juiste invulling. De informatie was wel in het systeem aanwezig maar onvoldoende traceerbaar.” Wat Vuylsteke en De Beleyr wel overhielden aan dit avontuur was een mentaliteitsverandering over het belang van digitalisering en vertrouwen in de softwareleverancier. “Twee jaar geleden hebben we de stap gezet om het opnieuw te proberen maar met een andere ingesteldheid. We vertrokken vanuit onze eigen bedrijfsvoering: wat doen we? Op welke manier? Wanneer? Waarom? Samen met de consultant voor Ridder iQ werkten we zo een structuur op maat uit. Module per module. De tijd die je erin steekt verdien je dubbel en dik terug.” Wel niet meer in R8 maar in het nieuwe Ridder iQ. “Na het zien van enkele demo’s was ik snel overtuigd”, herinnert Vuylsteke zich. “Het uitzicht alleen al. Je merkt meteen hoe overzichtelijk en hoe flexibel dit programma is.”

ERP metaal

Overzichtelijk tot in de puntjes

Voor Vuylsteke heeft Ridder iQ orde in de chaos gebracht: “Een duidelijke flow doorheen het bedrijf was bij ons onmogelijk omdat de stukken en de gevraagde bewerkingen zo verschillen. Op ieder moment lopen honderden werkorders doorheen de werkplaats waarvan de onderdelen constant de verschillende afdelingen doorlopen. Dankzij Ridder iQ hebben we dat nu helemaal onder controle. Iedereen weet perfect waar een onderdeel zich bevindt, wat er al mee gebeurd is en wat er nog moet gebeuren. En voor elke stap ligt het materiaal netjes klaar. Door de flexibiliteit van het programma kunnen we de informatie per gebruiker (er zijn er vijftien) zodanig filteren dat hij in één oogopslag te zien krijgt wat hij nodig heeft. Geen onnodige data. Uiteraard is dit een continue proces. Ik ga voortdurend in dialoog met onze medewerkers om te zien hoe ik de software nog verder kan bijstellen om hen het leven gemakkelijker te maken. Het is plezant om te zien hoe al die kleine verbeteringen een sneeuwbaleffect hebben. Want hoe meer gegevens je binnenkrijgt, hoe meer informatie je eruit kan afleiden. Ik verbaas me nog elke dag over de kracht van data” Door de komst van Ridder iQ werd De Beleyr verplicht om meer tijd te besteden aan de werkvoorbereiding. “Coatings hebben een heel eigen receptuur in functie van het werkstuk en zijn gebruik. De ervaring van onze mensen is essentieel om tot een goede oplossing te komen. Met de software kunnen we die kennis ook beter verankeren in het bedrijf om telkens dezelfde hoogste kwaliteit te kunnen leveren. Dat vereist wat meer werk, want alles moet goed ingegeven worden, maar daarna pluk je niets dan voordelen. We hebben nu een correct zicht hoeveel machine-uren en indirecte kosten aan elke herstelling verbonden zijn.”

 

Zaakvoerder Matthieu Vuylsteke: “Op ieder moment lopen honderden werkorders doorheen de werkplaats. Dankzij Ridder iQ hebben we dat nu helemaal onder controle.”